sâmbătă, 15 decembrie 2007

E mare Universul?

Pentru a înţelege ce este şi cât de mare este Universul ar trebui să ne uităm în jur, pentru a vedea ce se află în jurul planetei noastre. Se poate sugera mai bine raportul dintre Soare şi planetele din jur dacă recurgem la o machetă redusă de un miliard de ori.
Astfel, Soarele este o sferă cu diametrul cancelariei Liceului Teoretic Lupeni, aşezată la locul ei în liceu. Prima planetă de la Soare este MERCUR, cât un bob de mazăre, situat în faţa magazinului Riva. Urmează apoi VENUS, cât o cireaşă, situată undeva lângă magazinul Succes. Cea de-a treia planetă de la Soare este TERRA, cât o cireaşă ceva mai mare, situată lângă sediul Electrica. În jurul TERREI se învârte LUNA, un bob de piper. Urmează MARTE, un bob de mazăre situat undeva lângă chioşcul de ziare. Următoarea planetă de la Soare este JUPITER, cât un pepene galben, situat undeva lângă staţia de taxiuri. Urmează SATURN, cât o minge de tenis, situat lângă piaţa alimentară. Acesta este înconjurat de un splendid inel. Apoi este URANUS, un măr situat lângă Spitalul Municipal. Apoi găsim planeta NEPTUN, tot cât un măr, situată undeva la benzinăria de la ieşirea din oraş. A noua planetă, PLUTON, cam cât un bob de orez, este situată undeva la intrarea Uzinei Paroşeni. Recent a fost descoperită încă o planetă gazoasă, foarte departe de Soare, situată undeva la intrarea în Haţeg.
Cea mai apropiată stea de Soarele nostru este un soare situat la mare depărtare. Păstrând proporţiile actuale, acest soare se află mai departe de Bucureşti, mai departe de Europa, mai departe de Japonia. De fapt, păstrând proporţiile, acest soare, mare cât o cameră obişnuită, ar trebui plasat undeva pe Lună.
Dacă v-aţi făcut o idee despre distanţele enorme care ne despart de cele mai importante corpuri cereşti imaginaţi-vă că viteza maximă a navelor spaţiale terestre atinge, în analogia noastră, cam jumătate din viteza unei furnici.
În galaxia noastră sunt aproximativ 100 de miliarde de stele, unele au planete care se rotesc în jurul lor, altele nu au. Un grup de 15-20 de galaxii formează un roi. 5 până la 40 de roiuri formează un superroi. Într-o sferă cu diametrul de 1 miliard de ani lumină având ca centru Terra se află 5 complexe de superroiuri.
Galaxia noastră este botezată Calea Lactee şi se îndreaptă cu o viteză de 600 km/sec. spre o formaţiune numită Marele Atractor, cu masa de 30 de ori mai mare decât a superroiului local şi aflat la o distanţă de 200 milioane de ani-lumină de noi.
Studiind complexele de superroiuri astronomii au descoperit că ele par să alcătuiască pereţii unor imense bule, sau faguri, în interiorul cărora se cască goluri enorme, cu diametre de sute de milioane de ani lumină, în care se pare că nu se află nimic. Ştim doar că aceste structuri umplu toată Metagalaxia, sau Universul pe care îl poate observa omul.
Ştiind toate acestea, totuşi, care este răspunsul la întrebarea din titlu?
PROFUDEBIO

7 comentarii:

Anonim spunea...

am si eu o mare mare curiozitate...nu7 stiu ceva ce chiar imi doresc sa aflu...vreau sa stiu si eu dak cumva cade cv intre planete unde se opreste??....bn sunt constienta ca va pluti dar de ex meteoritul sau orce a;lceva....unde se opreste....pana unde va cadea??????vreau ca dak cv stie rasp la intr mea sa ma contactezee si ii voi ramne datoare id meu este acadea_nefardata si astept rasp la intr mea si vreau sa va spun ca mai am o multime de intr de genu asta....:*:*:*:*:*

Profudebio spunea...

Între planete este un spaţiu gol enorm. Un meteorit este o bucată de stâncă, un bolovan mare care pluteşte liber în spaţiu şi este atras de o planetă sau un alt corp ceresc şi, în unele cazuri, cade pe acel corp. Dacă nu, pluteşte în spaţiu FOREVER, VEŞNIC!!!Mă bucur că articolul ţi-a plăcut, dacă vrei, te aşteptăm la Cercul Enigmele Universului la Liceul Teoretic Lupeni.

Anonim spunea...

Frate...nu stiu cat de autentica e teoria mea dar stiu ca este logica.
E vorba despre viata Universului.
Nu stim de unde a parut....fiind cu mult peste capacitatea noastra de gandire, dar presupunem cand va ramane rece si fara viata.
Un lucru poate avea inceput, fara sfarsit.
Asa, poate avea sfarsit fara inceput.
Doar daca...inceputul e si sfarsitul.Exact ca un cerc, in care punctul de incepere este capatul figuri geometrice.
Poate nu e bine formulata, dar sigur poate fi dezvoltata.
Contacteaza-ma prin ID: livethepunk
Sau e-mail: livethepunk@yahoo.com

Anonim spunea...

frumoase comparatiile si "scala" universului (ce putin a sistemului solar) vis-a-vis de Lupeni.
So, daca eram acum cateva sute de ani, centrul universului era in cancelarie! :) hi hi hi
(vorbesc de anii in care se acceptatse deja ca pamantul nu e centrul universului, dar se banuia ca soarele ar fi. :) )

Bravo si continua tot asa... azi am descoperit blog-ul si cred ca am sa-l citesc pe tot. :)

Anonim spunea...

Eh ... intrebarea asta mi`o pun si eu : E mare Universul ? si incerc sa ma documentez sa aflu cat mai multe ... adesea ori ma intreb , si intreb si pe altii : Universul are limite ? ... poate ca mai sunt si alte planete foarte inderpartate , poate k mai exista si altfel de viata pe acele planete , cum s`a constatat k pe Marte este viata , viata bacteriana ... e interesant blogul D`le profesor , eu sunt interesat de aceste subiecte si as vrea sa vin la acel cerc ;)

Anonim spunea...

universul e chiar mare......adica e ata de mare incat ma indoiesc ca ar fi infinit......la faza asta sunt 50/50....1 nu imi pot imagina ceva infinit (el isi face expansiunea in vid dar si spatiul vid cat poate sa fie de mare?) 2 daca ai fi la capatul universului nu cred ca nu ai putea sa iti intinzi mana in partea in care se termina apropo o ala enigma care se studiaza.....universul este format dintr-un singur atom in urma big bang-ului ......dar de unde vine acel atom?.........coco

matamare spunea...

Uitati-va la prezentatile lui Nassim Haramein de pe YouTube sau Google Videos!!! veti ramane uimiti...