miercuri, 28 noiembrie 2007

Statutul Cercului ENIGMELE UNIVERSULUI

Nume: Enigmele Universului
Tip: Cerc şcolar
Coordonator: prof. Florin Constantinescu
Iniţiatori: clasa a XI-a C, Liceul Teoretic Lupeni


Obiective:
1. Familiarizarea elevilor cu conceptul de enigmă.
2. Potenţarea interesului elevilor pentru cercetarea ştiinţifică.
3. Încurajarea speculaţiei ştiinţifice la elevi.
4. Încurajarea comparaţiilor teoretice şi a asaltului de idei.
5. Emiterea de ipoteze şi problematizarea găsirii soluţiilor teoretice.
Program: în zilele de sâmbătă, bilunar.

Conţinuturi:
§ Aspecte stranii în cercetarea biologică. Animale legendare. Mituri
§ Enigme ale istoriei universale.
§ Paleoastronautică. Erich von Daniken Amintiri despre viitor.
§ Ufologie. Aspecte, fapte, dovezi şi contradovezi.
§ Luna. Ipoteze tulburătoare legate de satelitul nostru.
§ Formarea Universului. De la Cosmogonie la Big Bang.
§ Diverse mituri şi legende.



Statutul cercului

1. La cercul Enigmele Universului poate participa orice persoană, indiferent de vârstă, sex sau apartenenţă la vreo minoritate, cu singura obligaţie de a cunoaşte şi de a respecta Statutul.
2. Şedinţele se desfăşoară bilunar, de obicei sâmbătă, după un orar anunţat înainte de coordonatorul cercului.
3. În timpul şedinţelor se vor susţine prelegeri, expoziţiuni, discuţii libere şi brainstorming respectând dreptul la opinie al fiecărui participant. Se va folosi un ton moderat, fără excese de orice natură. Coordonatorul cercului are dreptul de a cere participanţilor excluderea unui participant pe motive de lipsă de interes, sau motive legate de o atitudine necorespunzătoare.
4. Deoarece cadrul de desfăşurare al discuţiilor va fi incinta Liceului Teoretic Lupeni, membrii vor fi doar elevi şi profesori care fac dovada apartenenţei la acest liceu. Este interzisă sub sancţiunea legilor în vigoare publicarea, sub orice formă (tipărire, pe Internet sau altfel), a opiniilor exprimate de un participant la cerc, fără acordul scris al respectivului participant. De asemenea este interzisă înregistrarea discuţiilor pe suport video sau audio, fără aprobarea coordonatorului cercului şi a participanţilor.
5. Toţi participanţii la cerc se angajează să respecte R.O.I. al Liceului Teoretic Lupeni, înţelegând că orice deteriorare materială, de orice fel, este direct imputabilă vinovatului. Direcţiunea Liceului Teoretic Lupeni are amabilitatea de a pune participanţilor la cerc spaţiul de desfăşurare, înţelegând că aceştia vor avea un comportament civilizat în interiorul liceului.
6. Participanţii la cerc pot propune teme noi de dezbatere, acestea vor fi dezbătute numai după aprobarea a jumătate plus unu din numărul de participanţi.
7. Prezentul Statut poate fi modificat ulterior, după consultarea participanţilor la cerc. Coordonatorul cercului poate exercita dreptul de veto privind anumite aspecte dezbătute în cadrul cercului, dacă prezintă motivele pentru acest lucru. De asemenea, coordonatorul cercului poate stopa activitatea cercului dacă se pot observa abateri de la obiectivele acestui cerc.

Niciun comentariu: