vineri, 30 noiembrie 2007

Civilizaţii cosmice

La sfârşitul anilor '80 savantul sovietic prof. N. Kardaşev propunea comunităţii ştiinţifice clasificarea eventualelor civilizaţii cosmice din punct de vedere al energiei pe care o consumă:



  1. Civilizaţii de gradul I, tip Terra, civilizaţii planetare, care consumă doar resursele energetice ale planetei pe care o locuieşte.


  2. Civilizaţii de grad II, tip Dyson, civilizaţii care utilizează absolut toată energia produsă de soarele sistemului solar. Teoria a fost propusă de profesorul american Freeman Dyson care explica o sferă gigantică care ar închide sistemul planetar, toată energia fiind folosită de ocupanţii sferei.


  3. Civilizaţii de grad III, tip Messier, de fapt civilizaţii intergalactice, care ar putea utiliza resursele întregii galaxii în care locuiesc. Numele vine de la nebuloasa Messier-87, o galaxie îndepărtată care emite semnale ritmice, observate de radioastronomi.

Aceste afirmaţii, deşi par nerealiste, nu sfidează, cum s-ar crede, bunul simţ. Universul este foarte vechi, cele mai noi date arată că s-a format cu aproape 14 000 de milioane de ani în urmă, iar omul a apărut abia acum 150 000 de ani. Este destul de greu de crezut că omul este singura fiinţă inteligentă din Univers, măcar ca o coincidenţă şi tot ar fi trebuit să fie cel puţin o fiinţă asemănătoare în tot Universul. Măcar ca o coincidenţă!

2 comentarii:

Enki spunea...

Din nou ne vin in ajutor textele sumeriene de la Ninive(actualul Irak, orasul Bashra) in care se scrie cu subiect si predicat despre zei creatori care au venit de pe o planeta indepartata numita Nibiru, iar acesti creatori au fost numiti in scriere cuneiforma ANUNAKI, sau cei veniti de sus. Textele cuneiforme spun ca acesti anunaki au coborat pe pamantul actual acu 120 de SAR (1 Sar = 3.600 de ani pamanteni) cam 500.000 mii de ani. Au creat specia noastra de pamanteni, dupa care au inceput sa educe aceasta specie homo sapiens sapiens. Multe lucruri de povestit. Nefiind un comentariu pe aici mi-am permis si eu o mica scrijelitura.

Euu spunea...

Enki poti scrie mai multe? Am citit cateva comentarii de ale tale, si am aflat multe lucruri pe care nu le stiam. As vrea mai multe detalii despre ce carti ai citit si de unde te.ai documentat.